Най-богатите футболни притежатели в света

Футболът като игра е страст на милиони по света, но да притежаваш футболен клуб е доста по-рядко срещана цел.

Ето и някои от най-богатите мъже във футбола, според Forbes:

Сан Мьон Мун

Клуб: Ил Хуа Корея

Натрупал богатството си от производство на безаокохолни лековити напитки, както и тежко машиностроене което става основа за напредъка на Корея във автомобилостроенето. Състоянието му не може да се определи понеже се е отказал от него в полза на организациите основани от него за постигането на световен мир. Досегашните му разходи в усилията за световен мир и междурелигиозно помирение възлизаха на около 3 милиярда годишно. Футболния му отбор, Ил Хуа, е вече 7 кратен национален шампион. След което той закупува второкласен отбор в Бразилия, който в последствие също излиза в първата лига. Той обаче не спира дотам. Преди няколко години Сан Мьон Мун създава Световната футболна купа за мир, а след това и Световната женска купа за мир. Женския му отбор е един от 4-те най-добри във света.


Правейки мир, мечтите стават реалност

На снимката, д-р Куак, който е дясната ръка на основателя на Купата за Мир, д-р Мун. Д-р Куак бе официално назначен за Президент на Корейската фудболна лига.Футболния отбор на Ил-хуа, които е притежание на Сан Мьон Мун е вече 7-ма поредна година национален шампион на Корея.


Спортна инициатива за мир


Противоречивия в миналото религиозен лидер намира подкрепа за осъществяване на идеите си за мир и в средите на футбола. От няколко години на сам сме свидетели на организираните от него световни шампионати по футбол за Купата на мира (The Peace King Cup), които се ползват с подкрепата и на идоли във футбоала като Бразилската звезда Пеле. Пеле, „Царя на Футбола”, многократно се среща с д-р Мун и дискутират как футболът да се превърне в средство за постигането на мир.

На снимката Пеле на личен прием при религиозния лидер, д-р Мун. Царя на Футбола е вдъхновен и по лични причини; като дете е преживял помирителния ефект на спорта между расите и етносите в Бразилия.



Други от най-богатите футболни питежатели в света са:

Олег Дерипаска

Състояние: 28 млрд. долара към март

Клуб: Кубан Краснодар

Милиардерът, натрупал богатството си от производство и търговия с алуминий, се съгласява да закупи клуба от родната му област Кубан през 2004. Дерипаска обаче не успява да предотврати непостоянството в представянето на отбора. През 2003 г. клубът печели промоция за Висшата лига на Русия. През следващата година завършва на последните места и печели обратен билет за втора лига. Същият цикъл се подваря в двата сезона през 2006 и 2007 г.

Роман Абрамович

Състояние: 23.5 млрд. долара към март

Клуб: Челси

Руският суровинен магнат изразходва доста сериозни суми за клуба, след като го закупува през 2003 г. Абрамович е похарчил 44 млн. паунда (662.2 млн. долара) за придобиването, закупуването на играчи и построяването на нов тренировъчен център според публикация на Daily Telegraph по-рано през годината. Той също така остави клуба на загуба в преследването на успехите и му зае още 270 млн. паунда (406.4 млн. долара), за да покрие загубите си. Един от ръководителите на Чесли наскоро заяви, че клубът планира да излезе на печалба до сезон 2010-2011 г.

Лакшми Митал

Състояние: 20.5 млрд. долара към ноември

Клуб: Куинс Парк Рейнджърс

Главният изпълнителен директор на стоманения гигант Arcelor-Mittal закупува дял от лондонския клуб през 2007 г., присъединявайки се като собственик към магнатите от Формула 1 Флавио Бриаторе и Бърни Екълстън. В момента клубът се състезава във втория английски ешелон, но групата от богатите собственици има по-високи цели. "Програмата ни е да достигнем Висшата лига до три години. Искам да бъдем в Европа (Шампионската лига) до четири години", заявява Бриаторе пред британски вестник.

Амансио Ортега

Състояние: 20.2 млрд. долара към март

Клуб: Депортиво Ла Коруня

Ортега натрупва богатството си от групата за облекла Inditex, коятото притежава марки като Zara. Твърди се че има дял в испанския футболен клуб Депортиво Ла Коруня. Отборът на испанския милиардер, който страни от светлината на прожекторите, се представя добре през този сезон. Ла Коруня в момента е на шесто място в Примера дивисион.

Пол Алън

Състояние: 16.0 млрд. долара към март

Клуб: Сиатъл Саундърс

Милиардерът от Microsoft ще се присъедини към комедианта Дрю Кери и филмовия продуцент Джо Рот в ложата на собствениците насСиатълския тим от началото на сезон 2009 г. Притежаването на спортни отбори е нещо познато за Алън. Той вече притежава клуба от НФЛ Сиатъл Сийхоукс, както и Портланд Трейл Блейзърс от НБА. Тези връзки вече помагат и на новия му футболен тим. Клубът вече се радва на големи продажби не сезонни билети, благодарение на помощта, оказана от отдела по продажби на Сийхоукс. Саундърс вече добиха известна популярност във футболните среди с привличането на бившата шведска звезда на Арсенал Фреди Люнгберг.

Франсоа Пино

Състояние: 16.9 млрд. долара към март

Клуб: Рен

Мажоритарният собственик на групата за продажби на луксозни стоки PPR се насочва към футбула през 1998 г. когато закупува френския Рен. Посредством PPR Пино контролира марки като Gucci и Balenciaga.

Силвио Берлускони

Състояние: 9.4 млрд. долара към март

Клуб: Милан

Берлускони купува Милан през 1986 г. и поема ролята на президент на клуба. Дълбоките джобове на собственика могат да доведат големи имена в един клуб. Милан наскоро закупи бразилеца Роналдиньо след като заплати 21 млн. евро за правата да подпише договор с него.

Алишер Усманов

Състояние: 9.3 млрд. долара

Клуб: Арсенал

Усманов вече е най-големият акционер в Арсенал с дял от 23%, но продължава да укрепва позициите си. Руснакът е закупил още един пакет акции в клуба, информира по-рано този месец Daily Mail. Дял в клуба има и щатския милиардер Стенли Кронке.

Филип Аншуц

Състояние: 8.0 млрд. долара

Клуб: Лос Анджелис галакси, Хюстън Динамо и Хамарби

Филип Аншуц може би е собственикът на клубове с най-разнообразни спортни интереси в света. Неговата компания AEG притежава шведския клуб Хамарби, както и американските Ел Ей Галакси и Хюстън Динамо. На Аншулц се приписва заслугата за превръщането на Мейджър Лийг Сокър в това което е в момента.

Джон Фредриксен

Състояние: 8.0 млрд. долара към март

Клуб: Валеренга

Кипърецът е зает със закупуването на транспортни, петролодобивни и риболовни компании и не разполага с много време да следи представянето на норвежкия си клуб Валеренга. Миналото лято той записва първото си посещение на мач на отбора от три години. Имаше спекулации, че е измежду потенциалните купувачи на лондонския Тотнъм, но източник близък до милиардера, заявява, че един клуб е достатъчен на Фредриксен. Profit.bg