10-те най-влиятелни фигури в световния футбол

Сеп Блатер, Швейцария, президент на ФИФА

Сеп Блатер се счита за най-всемогъщия човек във футбола на всички времена. Вероятно президенти на FIFA като основателя Робер Герин и създателя на Световното първенство по футбол Жюл Риме са имали повече пряка власт, но техният „футболен свят“ е миниатюрен в сравнение с днешния. Кариерата на 72-годишния швейцарец не преминава без сражения за да започне да властва от подобния на бункер главен офис до Цюрих.

В света на медиите и рекламата позициите на FIFA са изключително силни. Блатер защитава единната природа на футбола, стреми се да уеднакви стандартите за реферите и твърди, че усещането за играта трябва да еднакво и на Световното първенство, и пред кръчмата. Той застъпва също възгледа, че трябва да се намали броя на чуждестранните играчи в отборите.

Критиките към Блатер са свързани с процедурата по избирането му и някои от възгледите му за играта на терена, но властта му изглежда неоспорима.

Мишел Платини, Франция, президент на УЕФА

Никога преди футболист не е достигал до такова високопоставено място като Мишел Платини. Французинът, който сега е на 52 години, е капитан на френския национален отбор през 1984 г. и го извежда до триумф на Европейското първенство по футбол. По различни начини той продължава да допринася за успеха на френския футбол и получава подкрепата на президента на френската федерация, Фернан Састр, а също и подкрепата на Сеп Блатер.

Мохамед бин Хаммам, Катар, президент на Азиатската футболна конфедерация

Мохамед бин Хаммам е поддръжник на Блатер и най-важната фигура в азиатския футбол. Той е роден в Доха през 1949 година. Под неговото ръководство AFC основава своя шампионска лига. Азиатският регион е един от най-трудните за администриране, но амбициозният катарски визионер се справя с успех.

Хулио Грондона, Аржентина, вицепрезидент на ФИФА

Хулио Грондона не е президент на южноамериканската конфедерация, но нищо значимо не се случва на континента без неговото знание. Той е президент на аржентинската федерация. Неговите успехи са не толкова на терена, колкото край него. Той е основател на клуба Арсенал (Авелянеда) и президент на Индепендиенте (Авелянеда). През 70-те неговата кариера е във възход и по негово време Аржентина печели световната купа и олимпийските титли.

Жером Валк, Франция, генерален секретар на ФИФА

Валк е избран за генерален секретар на ФИФА през 2007 г. Той е най-младият от петимата „властимащи“. До 2003 г. професионалните му интереси са съсредоточени върху медиите и маркетинга, но страстта му към футбола, възхищението му от Платини го отвеждат все по-напред в кариерата му.

Рикардо Тейшейра, Бразилия, изпълнителен директор на ФИФА

Това е шефът на бразилската футболна федерация, който е и зет на бившия президент на ФИФА Жоао Авеланже. Това спомага за неговата кариера и влиянието му в сферата на медиите и спонсориращите компании в страната и извън нея.

Дани Джордан, Южна Африка, спортен администратор

Той е южноафрикански политик и бивш борец срещу апартейда. Той не успява да направи страната домакин на Световното първенство през 2006 г., но успява за 2010 г. Той е централна фигура в организирането на финалите като директор на организационния комитет.

Иса Хаятоу, Камерун, президент на Африканската футболна конфедерация

Иса Хаятоу е един от големите оцелели в големите международни борби за власт. Той е бивша баскетболна звезда, но неговият престиж и власт се засилват като президент на Камерунската футболна асоциация, когато националният отбор побеждава Аржентина в откриващия мач през 1990 г.

От 1992 г. той е президент на Африканската футболна конфедерация, отчасти благодарение на разпокъсаната спортна политика на континента и отсъствието на лидери. Иса Хаятоу е ценен като обединяваща фигура, дори и решенията му невинаги да се ползват с пълно съгласие. През 2002 г. той става кандидат за мястото на Блатер, но претърпява сериозен неуспех.

Джак Уорнър, Тринидад и Тобаго, вицепрезидент на ФИФА

След Блатер, това е вероятно най-противоречивата фигура във висшия ешалон на ФИФА. Причината е в тънката граница между свързания му с футбола бизнес и позицията, която заема. Това го превръща в лесна мишена за журналистите, но има подкрепата на Блатер.

Рупърт Мърдок, Австралия, бизнесмен

Той е най-могъщият медиен магнат в света. Той има голямо влияние в спорта с дяловете си в Sky Sports и Sky Italia. Влиянието му в германската Бундеслига също нараства, защото той е най-големият съсобственик на платения телевизионен оператор Premiere.

millionaire.bg